Controleer uw Sepa .xml bestanden

Het komt regelmatig voor dat er een verschil in interpretatie is tussen wat boekhoudpakketten en banken verwachten van een Sepa XML bestand. Als voorbeeld de .xml tag , deze dient soms geheel afwezig te zijn, of juist wel aanwezig, maar dan gevuld met een specifieke waarde om te kunnen verwerken in uw bankomgeving. Hoe hier mee omgegaan wordt verschilt per pakket en bank, maar wat is nu juist?

We zien bijvoorbeeld dat er ERP/boekhoud pakketten die deze tag als volgt aanmaken: <BtchBookg>1</BtchBookg>. Formeel gezien is dit niet correct en mag alleen <BtchBookg>true</BtchBookg> of <BtchBookg>false</BtchBookg> gebruikt worden. En zo zijn er vele voorbeelden waarvan de inhoud of opbouw van een element kan verschillen. Dit kan afhankelijk van de betreffende bank al dan niet voor een probleem zorgen, deze pagina wil u daar graag helderheid over gaan verschaffen.

Bij een dispuut tussen uw software leverancier en bank kunnen wij het betreffende bestand voor u analyseren aan de hand van de voor iedereen geldende Sepa XML specificaties zoals gedefinieerd door onder andere de European Payment Councel (EPC) en de Betaalvereniging Nederland (BVN). Neemt u alstublieft contact op voor verdere vragen of advies verzoeken.

XML Validatie

Deze tool is op dit moment in een eerste versie (versie 1.01) beschikbaar maar wordt uiteraard nog verder doorontwikkeld. Op dit moment kan de tool gebruikt worden voor het valideren van SEPA betaal (pain.001.001.03) en incasso (pain.008.001.02) bestanden volgens de laatste EPC standaard van November 2017.

Gebruik maken van deze tool is gratis, onder voorbehoud en op eigen risico. Tevens kunnen er geen rechten worden ontleend aan het gebruik van deze tool. Let op: Wij hebben géén inzage in het te valideren bestand, deze wordt direct na de upload en het tonen van het resultaat op uw scherm verwijderd uit het geheugen van de server!