Controleer uw Sepa .xml bestanden

In de nabije toekomst willen wij onze dienstverlening uitbreiden met onder andere een tool om uw Sepa bestanden te controleren alsvorens u deze verwerkt. Hou deze website in de gaten voor verdere onrwikkelingen of schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Het komt regelmatig voor dat er een verschil in interpretatie is tussen wat boekhoudpakketten en banken verwachten van een Sepa XML bestand. Als voorbeeld de .xml tag <BtchBookg>, deze dient soms geheel afwezig te zijn, of juist wel aanwezig, maar dan gevuld met een specifieke waarde om te kunnen verwerken in uw bankomgeving. Hoe hier mee omgegaan wordt verschilt per pakket en bank, maar wat is nu juist?

We zien bijvoorbeeld dat er ERP/boekhoud pakketten die deze tag als volgt aanmaken: <BtchBookg>1</BtchBookg>. Formeel gezien is dit niet correct en mag alleen <BtchBookg>true</BtchBookg> of <BtchBookg>false</BtchBookg> gebruikt worden. En zo zijn er vele voorbeelden waarvan de inhoud of opbouw van een element kan verschillen. Dit kan afhankelijk van de betreffende bank al dan niet voor een probleem zorgen, deze pagina wil u daar graag helderheid over gaan verschaffen.

Bij een dispuut tussen uw software leverancier en bank kunnen wij het betreffende bestand voor u analyseren aan de hand van de voor iedereen geldende Sepa XML specificaties zoals gedefinieerd door ondere andere de EPC en de Betaalvereniging Nederland (BVN). Neemt u alstublieft contact op voor verdere vragen of advies verzoeken.

XML Validatie [Beta]

Hier kunt u alvast een indicatie krijgen van de XML validatie-tool waar wij momenteel aan werken.

Let op: Deze tool is op dit moment in beta/test-fase. Gebruik maken van deze tool mag, onder voorbehoud en is op eigen risico. Tevens kunnen er geen rechten worden ontleend aan het gebruik van deze tool.